بودفورم چیست و در چه مواردی استفاده می شود:
بودفورم یک داروی استنشاقی است و متشکل از دو ترکیب دارویی بودزوناید و فورموترول میباشد.
• بودزوناید جزء گروه دارویی ((کورتیکواستروئید)) طبقهبندی میشود که با کاهش و پیشگیری از تورم و التهاب در ریهها اثر میگذارد.
• فورموترول متعلق به گروه دارویی آگونیستهای بتا-2 آدرنوسپتور طولانی اثر است. این دارو از طریق شل نمودن عضلات تنفسی بر راههای هوایی اثرگذاری میکند و لذا موجب میشود تا شما راحتتر نفس بکشید.
پزشک شما این دارو را برای درمان آسم یا بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) تجویز نموده است.
آسم واژهای یونانی و بیانگر حالتی است که وجه مشخصه آن بروز حملات مکرر سرفه، تنگی نفس همراه با خس خس سینه و احساس خفقان است. آسم بیماری التهابی مزمن راههای هوایی است که در افراد مستعد از نظر ژنتیک، تحت تاثیر عوامل محیطی، ایجاد یا تشدید میگردد.
سرفه خشک یا همراه با خلط اندک و خس-خس (ویزینگ) متناوب مهمترین علائم آسم هستند. از دیگر علائم آسم میتوان به تنگی نفس و احساس فشار در قفسه سینه اشاره نمود که در سنین بزرگسالی بیشتر مشاهده میشود. علائم آسم به طور عموم متناوب و متغیر بوده (یعنی وجود دورههای عود و بهبودی علائم) و اغلب در شب و اوایل صبح بدتر میشوند. این علائم به ویژه در هنگام ورزش، مواجهه با دود سیگار، هوای سرد، عفونتهای ویروسی دستگاه تنفس و مواد حساسیت زا نظیر پوست یا موی حیوانات خانگی، مایت، قارچ ها، گرده ها و … نیز عوامل محرک مانند آلایندههای هوا، بوهای تند و شوینده ها تشدید میگردند.
بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) به انسداد برگشتناپذیر مجاری هوایی که با محدودیت پیشرونده، تدریجی و برگشت ناپذیر جریان هوای ریوی همراه است گفته میشود. هر چند COPD در صورت درمان هم به طور کامل برگشتپذیر نیست، اما یک بیماری قابل پیشگیری و کنترل است.
مصرف سیگار علت 80% موارد COPD است. سایر مواد دخانی مثل قلیان، سیگار برگ و پیپ هم عامل مهمی در ایجاد COPD هستند. تماسهای شغلی خاص مثل کار در معادن و صنایع نساجی، آلودگی هوا (در داخل خانه به علت تماس با سوختهای فسیلی و یا خارج از خانه به علت آلودگی مناطق شهری) و تماس غیرفعال با سیگار (قرار گرفتن در معرض دود سیگار، قلیان، … دیگران) نیز به عنوان سایر علل COPD مطرح هستند.
در مراحل ابتدایی بیماری علایم بیماری واضح نیستند، به نحوی که ممکن است، افت قابل توجهی در عملکرد ریه بروز کند، اما هنوز علایم اهمیت داری توسط فرد احساس نگردد. در بیماران علامت دار علائم اولیه COPD شامل تنگی نفس، سرفه و خلط است.
۱. سرفه: در بسیاری از موارد اولین علامت بیماری سرفه مزمن است، که به ویژه در فصل سرد سال تشدید میشود. در این بیماران هر چند سرفه معمولا با خلط همراه است اما ممکن است سرفه خشک باشد. سرفه ممکن است صبحگاهی باشد و یا در طول روز ادامه یابد.
۲. خلط: معمولا فرد این خلط را نه به عنوان بیماری بلکه ناشی از اثر مستقیم استعمال دخانیات می داند. هر الگوی تولید خلط مزمن میتواند بیماری COPD را مطرح کند. خلط میتواند سفید و یا غلیظ باشد، صبحگاهی و یا در طول روز باشد. در دورههای تشدید بیماری معمولا خلط افزایش یافته و غلیظ میشود.
۳. تنگی نفس: با پیشرفت بیماری معمولا تنگی نفس بروز میکند، این تنگی نفس در ابتدا در فعالیت ایجاد میشود و در حالت استراحت از بین میرود، اما با گذر زمان و پیشرفت بیماری در استراحت هم فرد از تنگی نفس رنج خواهد برد.